Vitaminen

Voedingsbron van vitamine A: lever, wortelen, paksoi, spinazie, zoete aardappel, waterkers, boerenkool, tonijn, andijvie, geitenkaas, boter, snijbiet, vette zeevis, visolie, zeewier, broccoli, abrikozen, groene en gele groente, abrikozen.

Voedingsbron: vlees (vooral orgaanvlees), gevogelte, vis, noten, donkergroene groenten zoals broccoli en spinazie, pinda’s, pistache, walnoten, sesamzaad, hazelnoten, olijfolie, avocado, peterselie, zoete aardappel, boekweit, haring, tonijn, boter en eidooier.

Voedingsbron: snijbiet, boerenkool, peterselie, spinazie, raapstelen, waterkers, broccoli, kool, andijvie, spruitjes, doperwten, bloemkool en olijfolie.

Voedingsbron: zonnebloempitten, hazelnoten, pijnboompitten, amandelen, paranoten, pinda’s, garnalen, pistache, pecan noten, eieren, spinazie, sesamzaad, walnoten, avocado.

Vitamine D wordt het best aangemaakt in de huid onder invloed van de zon. Voedingsbron: makreel, ei, levertraan en lever, sardines, ansjovis, forel, zalm, tong, haring en kip.

Voedingsbron van vitamine C: paprika, zwarte bessen, spruitjes, peterselie, boerenkool, kiwi, aardbeien, peulen, rode kool, olijven, spinazie, waterkers, spitskool, sinaasappel, grapefruit, citroen, limoen, kool, broccoli, bloemkool, groene bladgroenten, aardappelen, duindoorn, rozenbottel, bessen.

Voedingsbron vitamine B8/Biotine: kippenlever, runderlever, eieren, pinda’s, zonnebloempitten, zalm, amandelen, walnoten, paddenstoelen, pecannoten, aardbeien, zoete aardappel, avocado, broccoli, spinazie, tomaten, noten, vruchten, haver, volle rijst.

Voedingsbron van vitamine B6: banaan, koolsoorten, aardappelen, noten, zonnebloempitten, vis, eieren, pistachenoten, lever, zilvervliesrijst, ansjovis, kalkoen, forel, zalm, hazelnoot, walnoot, haring en kip.

Voedingsbron: boekweitmeel, rijst, aardappelen, groene groenten, noten, zonnebloempitten, peulvruchten, eigeel, rundvlees, haring, lever, shiitake, champignons, linzen, avocado, pinda en kip.

Voedingsbron van vitamine B3: tonijn, lever, kip, pinda’s, rundvlees, chiazaad, zonnebloempitten, zalm, champignons, sardines, gehakt, bruine rijst, doperwten, avocado, wilde rijst, vlees, vis, kabeljauw, eieren, noten, peulvruchten, dadels vijgen en pruimen.

Voedingsbron vitamine B2: lever, lijnzaad, amandelen, ei, champignons, paling, koolvis, walnoten, zalm, makreel, avocado, wilde rijst, groene bladgroente, broccoli, zuring, peulvruchten, noten, vlees, vis en eieren.

Voedingsbron van vitamine B12, alleen in dierlijke bronnen zoals: vis, oesters, vlees, orgaanvlees (zoals niertjes en lever) en vleeswaren, gevogelte, ei, nori, mosselen, sardines, makreel, haring, forel, koolvis, zalm en kabeljauw.

Voedingsbron van vitamine B11/Foliumzuur: asperges, spruitjes, spinazie, broccoli, bladgroenten, peulvruchten, noten, eieren, lever, zonnebloempitten, quinoa, peterselie, spinazie, postelein, raapstelen en sesamzaad

Voedingsbron van vitamine B1: vlees, eidooier, gierst, tarwe, havermout, noten, pijnboompitten, zonnebloempitten, sesamzaad, peulvruchten, zilvervliesrijst, aardappelen, hennepzaad, pecannoot, cacao, pinda, paranoot, cashewnoot, rucola, pistache en avocado.

Voedingsbron: lever, ei, oesters, zalm, kabeljauw, pistache, quinoa, amarant, cashew, shiitake, bloemkool, snijbiet, spruitjes.

Mineralen

Eiwitten

Vetten

Koolhydraten