Onze darmen, ons bos

Stel dat we de darmen als een bos zien. Om het sprookjesachtig te maken leven er kabouters en ook een paar trollen. De kabouters met rode mutsjes zijn een metafoor voor ons microbioom. De kabouters met blauwe mutsjes zijn een metafoor voor probiotica. De trollen zijn een metafoor voor pathogenen en slechte bacteriën, waar je niet te veel van wilt hebben.

Feest in het bos, er is heerlijk eten geserveerd

Het is feest in het bos als er heerlijk gevarieerd eten wordt geserveerd door de kabouters met blauwe mutsjes: groente, fruit, kruiden, paddestoelen, noten, pitten, zaden, ei, vis, gevogelte en olijfolie. De kabouters met rode mutsjes zijn dolblij. Er wordt muziek gemaakt en gedanst. Ze maken grappen en vertellen verhalen. Ze knuffelen en rollen over elkaar heen van gezelligheid. Het is een prachtig feest en het duurt de hele dag. Na zo’n feest zijn ze sterk en creatief, ze werken samen, zorgen voor elkaar, bouwen mooie huisjes en spelen met de kinder kabouters, ze hebben volop energie en voelen zich geliefd.

Trollen houden van suiker

De trollen wonen ook in het bos en ruiken op afstand als er snoep, koek, brood, andere geraffineerde koolhydraten worden geserveerd. Ze komen van heinde en ver op de geur af. Als de trollen de suikers eten vermenigvuldigen ze zich snel en nemen het feest over omdat ze ineens met zoveel zijn. Ze mopperen dat er niet genoeg eten is, er is nooit genoeg. En dat klopt, dat komt omdat ze met meer en meer zijn als ze de suikers eten. Ze maken ruzie met elkaar en het feest is al snel niet meer gezellig. Als we geen aandacht aan de trollen besteden en ze niet voeden verdwijnen ze.

Wie mogen er op jouw feestje komen?

Op mijn feestje verzorg ik de kabouters met rode mutsjes goed en ik vraag de kabouters met de blauwe mutsjes om genoeg heerlijks te brengen. De trollen geef ik soms te eten maar niet te vaak. Ik wil mijn feestje gezellig houden.

Neem contact op voor persoonlijke begeleiding, dan licht ik deze metafoor verder toe.


Neem contact op