Meer Vitamine D

De zon is belangrijk voor de aanmaak van vitamine D. Maar laat die zich nou net niet zo vaak laten zien in de winter. De oplossing? Zon uit een potje!

Tekort? Slikken maar!

‘Vitamine D speelt een belangrijke rol bij een goede werking van het immuunsysteem en spieren, maar is ook onmisbaar om calcium uit voeding op te nemen. Wat weer belangrijk is voor de groei en het behoud van sterke tanden en botten. Er zijn verschillende soorten vitamine D (D1 tot en met D5), waarvan D3 de meest werkzame is. Die zorgt ervoor dat de weerstand goed is en voorkomt botontkalking.

‘Grote kans dat jij op dit moment te weinig vitamine D in je lichaam hebt’

Dat we in Nederland op de 51e breedtegraad wonen, betekent dat we flink ons best moeten doen om voldoende zon te vangen om die essentiële vitamine aan te kunnen maken. Maar wist je ook dat huidskleur en de opname van vitamine D met elkaar samenhangen? Als we ver teruggaan in de tijd lijkt het erop dat vitamine D-tekort ervoor heeft gezorgd dat onze westerse huid bleker is geworden. Hierdoor dringt het UV-B-deel van het zonlicht gemakkelijker door de huid en kan door het lichaam vitamine D aangemaakt worden. Mensen met een donkere huidskleur moeten dus vaker vitamine D bijslikken, omdat ze bij minder zon nog grotere vitamine D- tekorten kunnen hebben.

Grote kans dat jij op dit moment te weinig vitamine D in je lichaam hebt. De gevolgen zijn niet mis. Een vitamine D-tekort kan vermoeidheid, zwakke botten, spierpijn, lusteloosheid, depressie, krampen en op de lange termijn zelfs hartproblemen veroorzaken. Je lever en vetweefsel kunnen een voorraad van een aantal maanden bewaren, maar dan moet je deze wel aangemaakt hebben in de zomer. Een vitamine D-tekort kan worden aangetoond door middel van een bloedtest bij de huisarts. Als je een vleugje neerslachtigheid voelt, raad ik je sowieso aan om eens na te denken over je vitamine D-niveau. Omdat vitamine D vooral in dierlijke producten als ei en vis voorkomt, loop je als vegan eerder het risico een tekort op te bouwen. Maar haal gerust het zonnetje uit een potje en slik bij!’


Ardi Uttien is orthomoleculair therapeut, kPNI-therapeut in opleiding, marketeer en marketingdocent. Naast persoonlijke begeleiding van mensen met fysieke klachten helpt ze ook mensen met lifestyleverbeteringen in de ‘Cursus IK BEN gezond’.


Dit artikel staat in: V’GAN Lifestyle Magazine ed 4, verschenen op 2 januari 2019


Neem contact op