Insulineresistentie verminderen met voeding

Een duidelijk teken dat je in meer of mindere mate insulineresistent bent, is als je vaak ‘moet’ eten en geen maaltijd over kan slaan. Je krijgt dan een kort lontje of wordt duizelig of trillerig. Heb je altijd iets te eten in je tas? Een reepje of een appel, dan kan dat een teken zijn dat je insulineresistent bent. Heel veel mensen hebben insulineresistentie, misschien wel de helft van de mensen. Als je insulineresistentie hebt en je verandert je levensstijl niet, dan heb je kans dat het verergert, totdat het diabetes type 2 is.

De klachten die je een signaal geven zijn

 • geen maaltijd over kunnen slaan
 • vermoeidheid na de maaltijd
 • duizeligheid
 • spijsverteringsproblemen
 • jicht
 • menstruatieproblemen
 • wazig zien
 • stemmingswisselingen
 • concentratieproblemen
 • minder goed geheugen 
 • behoefte aan zoet
 • hongergevoel tussen de maaltijden of 's nachts
 • trillen, licht in het hoofd, kort lontje
 • hoofdpijn
 • chronische vermoeidheid
 • slapeloosheid
 • concentratieproblemen, besluiteloosheid, geheugenzwakte
 • huilbuien, neiging tot piekeren, woede aanvallen
 • depressieve gevoelens, angsten

Je kan insulineresistentie in lichte en zwaardere mate hebben. Je kan ook tijdelijk insulineresistent zijn. Door je levensstijl aan te passen, kan je lichaam het vaak oplossen en in ieder geval verbeteren. Je merkt dit in je energieniveau en je voelt je beter als het is opgelost.

Wat is insulineresistentie

Het is heel belangrijk voor je lichaam om de bloedsuikerspiegel op het juiste niveau te houden. Het bloedsuikergehalte of de bloedglucose is de hoeveelheid glucose die in het bloed aanwezig is. Om de bloedsuiker op het juiste niveau te houden maakt de alvleesklier twee hormonen aan: insuline om de bloedsuiker te verlagen en glucagon om de bloedsuiker te verhogen. Als je lichaam veel insuline aan moet maken om de bloedsuikerspiegel goed te houden, dan moeten de cellen ook veel insuline verwerken. Als er meer insuline aanwezig is in het lichaam, dan de cellen kunnen verwerken, zal de cel zich resistent maken om zich te beschermen. Met als gevolg dat de suikers ongebruikt in het lichaam blijven.

Normale bloedsuikerwaarden

De bloedsuikerwaarde (nuchter gemeten), ligt tussen de 4 en de 5,6 mmol/l. Bij gezonde mensen schommelt de bloedsuikerwaarde tussen de 4 en 8 mmol/l (net na een maaltijd).

Gevolgen van een te hoge bloedsuikerwaarde in je bloed op de lange termijn

Complicaties bij diabetes hebben te maken met de suiker die overmatig in het lichaam aanwezig is, zo slippen de dunste aderen dicht en is de doorbloeding niet meer goed, denk aan de wonden aan de voeten en hart- en vaatziekten. De zenuwen kunnen signalen niet meer goed doorgeven, waardoor je de pijn van de wondjes die op de voet ontstaan, niet voelt. De ogen lopen schade op. De maag- en darmsignalen van de zenuwen, worden niet meer goed doorgegeven, waardoor spijsvertergingsproblemen ontstaan. De nieren beschadigen en kunnen daardoor minder goed filteren, waardoor afvalstoffen niet goed worden afgevoerd. Het heeft invloed op de hersenen, met als gevolg meer kans op bijvoorbeeld alzheimer en depressie.

Oorzaken van insulineresistentie

Vaak eten en veel granen, suiker, bewerkte producten eten werkt insulineresistentie in de hand. Een ontevreden levensstijl met stress uit de gedachten en met weinig beweging ook. 

13 tips om insulineresistentie op te lossen

 1. Pas je voedingspatroon aan
 2. Eet 2 of 3 keer per dag
 3. Als je eet, eet je een volledige maaltijd met koolhydraten (uit groente en fruit), eiwitten en gezonde vetten
 4. Beweeg regelmatig gedurende elke dag, door bijvoorbeeld elk uur een minuut krachttraining te doen
 5. Maak van elke dag, de leukste dag van je leven
 6. Doe dingen waar je van geniet
 7. Doe ‘s morgens een wandeling voor het eten
 8. Probeer eens yoga (bijvoorbeeld met een video op youtube)
 9. Eet onbewerkt eten
 10. Maak het zelf
 11. Eet zoveel mogelijk biologisch
 12. Eet gevarieerd
 13. Vermijd: suiker, bewerkte voeding, snacks, langer dan een half uur stilzitten, zuivel en granen (zoals brood en pasta)

Wil je er nu mee aan de slag? Volg dit 10-stappenplan

 1. Vraag het voedingsadvies aan
 2. Doe boodschappen bij een natuurwinkel
 3. Kies groente, fruit, noten, eieren, biologische kip en olijfolie
 4. Plan je eerste maaltijd van de dag
 5. Beweeg voor de maaltijd, een wandeling of een minuut krachttraining
 6. Bereid je volledige maaltijd met liefde
 7. Geniet van je maaltijd
 8. Kauw goed
 9. Eet ongeveer 5 uur tussen de maaltijden niets (bouw dit rustig op, als je eerst een half uur verlengd en dan een uur en dan steeds een beetje langer, is het leuker om te doen)
 10. Verheug je op de volgende maaltijd en zorg dat je de ingrediënten in huis hebt

Je kan je inschrijven voor de Cursus IK BEN Gezond. In twee dagdelen leer je om goede keuzes voor jezelf te maken. Keuzes die invloed hebben op je gezondheid. We gebruiken voeding en beweging. Je leert naar je lichaam te luisteren en krijgt kennis die je de mogelijkheid geeft om goed voor jezelf te zorgen.


Je kunt dit formulier alleen gebruiken als je JavaScript aanzet in je browser.

Neem contact opN.B.: Dit blog gaat over Diabetes type 2 en niet over type 1. Diabetes 1 is een auto-immuunziekte. Het immuunsysteem keert zich tegen de eilandjes van langerhans (dat zijn de cellen die insuline aanmaken in de alvleesklier). Dat is een ander werkingsmechanisme.

Bronnen: 

Diabetisfonds
Orthokennis
Bloedsuikermeten