Recept voor kippenbottenbouillon

Ingrediënten (van biologische afkomst):

  • 1 hele kippenkarkas (of botten van ongeveer 2-3 kippen)
  • 2 wortels, in stukken gesneden
  • 2 stengels bleekselderij, in stukken gesneden
  • 1 ui, gepeld en in stukken gesneden
  • 4 teentjes knoflook, gepeld en gehakt
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 eetlepel peperkorrels
  • 10 kopjes water
  • Zout naar smaak

Instructies:

  • Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Leg de kippenbotten op een bakplaat en rooster ze ongeveer 20 minuten in de oven, of tot ze lichtbruin zijn.
  • Doe de geroosterde kippenbotten, wortels, bleekselderij, ui, knoflook, laurierblaadjes en peperkorrels in een grote soeppan.
  • Voeg water toe tot de ingrediënten ondergedompeld zijn. Breng het geheel aan de kook en laat het dan sudderen op laag vuur gedurende 4-6 uur, afhankelijk van de gewenste sterkte van de bouillon.
  • Haal de pan van het vuur en zeef de bouillon door een fijne zeef. Druk de groenten en kippenbotten uit om alle smaken eruit te krijgen.
  • Breng de bouillon op smaak met zout naar wens.

Je kunt de bouillon in de koelkast bewaren tot 4-5 dagen, of invriezen voor later gebruik. Het is een heerlijke basis voor soepen, sauzen en stoofschotels!

Als het zelf maken niet bij je past, kan je het hier kopen: krachtige Bone Broth met het beste van de kip.


De helende werking van chicken bone broth

Kippensoep is een gerecht dat wereldwijd bekend is vanwege zijn gebruik in de volksgeneeskunde bij de behandeling van luchtweginfecties. In het verleden werd het ook gebruikt voor de behandeling van melaatsheid. Kippenbouillon wordt vaak beschouwd als comfortfood op koude dagen en is geliefd bij veel mensen. Wat minder bekend is, is dat kippenbottenbouillon mogelijk helende eigenschappen heeft. Verscheidene wetenschappelijke studies tonen aan dat kippenbottenbouillon ontstekingsremmende eigenschappen heeft, de symptomen van gewrichtspijn kan verlichten en de spijsvertering kan verbeteren. Hieronder staan enkele wetenschappelijke bronnen die de helende werking van kippenbottenbouillon ondersteunen.

Bij luchtweginfecties en slijmvorming

Cysteïne is een aminozuur dat van nature in het lichaam voorkomt en een belangrijke rol speelt bij de normale fysiologische functies. Cysteïne speelt een belangrijke rol speelt bij de afbraak van slijm in de longen en luchtwegen. Cysteïne in staat is om de stroperigheid van het slijm in de longen te verminderen en de hoestreflex te versterken. Dit zorgt ervoor dat het slijm gemakkelijker kan worden opgehoest en dat de luchtwegen vrij blijven van opgehoopt slijm. Cysteïne kan ook de hoeveelheid slijm die wordt geproduceerd bij patiënten met chronische bronchitis verminderen en de frequentie verminderen en de verergering voorkomen. 

Helpt tegen ontstekingen

Kippensoep kan de beweging van witte bloedcellen genaamd neutrofielen kan remmen. Deze cellen spelen een belangrijke rol bij ontstekingen en zijn vaak betrokken bij aandoeningen zoals artritis. Door de beweging van neutrofielen te remmen, kan kippensoep mogelijk helpen bij het verminderen van ontstekingen. En ook gelatine, dat wordt gevormd uit collageen, een eiwit dat veel voorkomt in kippenbottenbouillon, blijkt te helpen tegen ontstekingen.

Bouillon als comfort food

Waarom comfortmaaltijden ons een goed gevoel geven. Ze denken dat het komt doordat we het associëren met fijne relaties en dat het ons minder eenzaam doet voelen. Twee experimenten hebben laten zien dat mensen bij het eten van comfortmaaltijden automatisch denken aan relaties. Ook hebben mensen die zich veilig voelen in hun relaties minder last van eenzaamheid als ze comfortmaaltijden eten. Dit heeft implicaties voor onderwerpen zoals draagmoederschap, behoefte aan verbondenheid, denken en eetgedrag.

Migraine veroorzaakt door early life stress

Als je op jonge leeftijd (in de eerste 1000 dagen van je leven) veel stress hebt, kan dat ervoor zorgen dat je later vaker migraine krijgt. Eerder onderzoek heeft al aangetoond dat stress op jonge leeftijd kan zorgen voor veranderingen in de zenuwcellen die betrokken zijn bij pijngevoeligheid. Recent onderzoek heeft laten zien dat het eten van kippenbouillon kan helpen om deze overgevoeligheid te verminderen. In dit onderzoek hebben ze gekeken wat het effect is van stress op jonge leeftijd en het eten van kippenbouillon op de overgevoeligheid van zenuwcellen. Het eten van kippenbouillon zorgde ervoor dat de overgevoeligheid van de zenuwcellen verminderde. Het eten van kippenbouillon kan dus helpen om het risico op migraine te verminderen.

Effect op immuuncellen

Bottensoep of bouillon is een traditioneel en voedzaam voedsel in veel culturen. Het bevat kleine deeltjes die zichzelf organiseren tot micro- en nanodeeltjes. Wanneer we de soep eten, komen deze deeltjes in contact met onze immuuncellen. Deze deeltjes kunnen helpen bij het beschermen van de cellen tegen bepaalde schadelijke stoffen. Dit laat zien dat er directe interactie plaatsvindt tussen voedseldeeltjes en immuuncellen, wat een mogelijke nieuwe manier van voedsel-lichaam-interactie suggereert.

Gezonde huid

Er wordt weleens beweerd dat kippensoep een gezonde huid bevordert omdat het rijk is aan collageen en hyaluronzuur. Een klinische studie wees uit dat de consumptie van kippensoep door mensen de huidelasticiteit verhoogde en de gezichts pigmentatie verminderde. 

Soep eten tegen depressie

Depressie kan veroorzaakt worden door factoren zoals dieet, lichaamsbeweging en slaap. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan aminozuren zoals glycine, die in grote hoeveelheden voorkomen in kippenbottenbouillon, mogelijk kunnen helpen bij het reguleren van de stemming.


Persoonlijke aanpak

Als je wilt werken aan je gezondheid met behulp van voeding, neem dan contact op. Je kunt bijvoorbeeld het Starttraject overwegen. Zo gaan we samen aan de slag met jouw persoonlijke aanpak.

Neem contact op


Bronnen: