Wat is cholesterol

Cholesterol is een lipide, een steroolverbinding die belangrijk is voor het lichaam, omdat het de bouwstof vormt voor steroïdehormonen en vitamine D en een rol speelt in de integriteit en vloeibaarheid van celmembranen. Het lichaam gebruikt cholesterol ook voor de productie van galzure zouten die belangrijk zijn voor de vetvertering in de dunne darm.

Cholesterol als reparatiestof

Onderzoek toont aan dat cholesterol een reparatiestof is bij schade en dat het bacteriën, virussen en toxines kan neutraliseren. Echter, onze huidige leefomstandigheden met bewerkte voeding, gebrek aan beweging en chronische stressniveaus, hebben geleid tot een evolutionaire mismatch die verantwoordelijk is voor cholesterolproblemen in plaats van de cholesterol zelf. 

Het is raadzaam om de huidige leefstijl onder de loep te nemen en passende actie te ondernemen.

HDL-, IDL-, LDL- en VLDL-cholesterol

Cholesterol is een stof die voornamelijk in de lever wordt aangemaakt en die we ook binnenkrijgen via onze voeding. In het bloed wordt cholesterol gevonden in de vorm van lipoproteïnen, zoals HDL-, IDL-, LDL- en VLDL-cholesterol. Deze lipoproteïnen verschillen in hun samenstelling en functie. De eerste letters in deze samenstellingen staan voor, High, Intermediate, Low en Very Low. De D staat voor ‘dichtheid’ en dit zegt iets over de verhouding eiwit ten opzichte van lipide in het lipoproteïne. Veelbesproken zijn HDL- en LDL-cholesterol, die vaak als "goed" en "slecht" worden beschouwd. Echter, beide vormen van cholesterol zijn essentieel voor een normale fysiologie en de verhouding totaalcholesterol/HDL geeft iets aan over het risico op hart- en vaatziekten. Bij overproductie van geoxideerd LDL-cholesterol kan een ontstekingsreactie worden veroorzaakt, die wordt geassocieerd met hart- en vaatziekten.

HDL en LDL zijn lipoproteïnen die cholesterol en triglyceriden transporteren in het bloed. LDL transporteert cholesterol van de lever naar de weefsels, terwijl HDL het cholesterol terugbrengt naar de lever. Een hoog LDL cholesterolgehalte wordt geassocieerd met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, terwijl een hoog HDL cholesterolgehalte wordt beschouwd als beschermend. Het lichaam houdt het cholesterolgehalte in balans door biologische feedbackmechanismen en kan het overmatige cholesterol uitscheiden. Een gezonde balans van HDL en LDL is belangrijk voor de gezondheid.

Verhoogde LDL-waardes kunnen leiden tot atherosclerose als er schade aan de vaatwand is, zoals door een verhoogd homocysteïnegehalte of laaggradige ontstekingen. LDL kan dan gemakkelijk aan de vaatwand blijven plakken en oxideren, wat leidt tot een ontstekingsreactie en de vorming van schuimcellen. Dit verdikt de vaatwand en kan uiteindelijk leiden tot atherosclerose.

Het eten van cholesterol

Er is onderzoek dat suggereert dat de associatie tussen verzadigd vet, cholesterol en hart- en vaatziekten niet zo sterk is als vaak wordt gedacht. Studies hebben aangetoond dat verhoogde LDL-cholesterolwaarden niet per se leiden tot een verkorte levensduur, en dat cholesterol in de voeding nauwelijks invloed heeft op cholesterolwaardes in het lichaam. Er is zelfs onderzoek dat laat zien dat cholesterol in de voeding juist een gunstig effect heeft op de verhouding LDL-HDL in het bloed, welke wordt gezien als de beste indicator voor het risico op hart- en vaatziekten. Ook onderzoek van de Kuopio universiteit in Finland toonde aan dat het nuttigen van grote hoeveelheden cholesterol niet gerelateerd is aan het risico op hart- en vaatziekten en dat het eten van eieren geen verhoogd risico op hart- en vaatziekten met zich meebrengt.

Rode gistrijst

Rode gistrijst kan een alternatief zijn voor statines voor het reguleren van cholesterolgehalten in het bloed. Het is van natuurlijke oorsprong en kan ook bijdragen aan het verlagen van het homocysteïnegehalte en het verminderen van de oxidatie van LDL. Hoewel rode gistrijst op de korte termijn gunstig kan zijn, is een leefstijlverandering noodzakelijk voor de lange termijn.

Leefstijlverbetering

De ultieme oplossing voor cholesterolproblematiek is om de belangrijkste oorzaken aan te pakken, zoals insulineresistentie en stress, door middel van leefstijlinterventies zoals het eten van minder koolhydraten en onbewerkte voeding, vermindering van maaltijdfrequentie en nuchter bewegen. 

Vermindering van stress kan worden bereikt door meer ontspanningstechnieken zoals mindfulness of yoga en het wegnemen van stressoren. 

Rode gistrijst of statines kunnen als hulpmiddel worden gebruikt bij het bereiken van de ultieme oplossing. Zo kan een totaalinterventie bijdragen aan de gezondheid.

Orthomoleculaire geneeskunde richt zich op het gebruik van voedingsstoffen om gezondheidsproblemen te voorkomen en te behandelen.

Wat je kan doen om de gezondheid te verbeteren

  • Eet veel gezonde vezels uit fruit en groenten, eet volgens het voedingsadvies
  • Omega-3 vetzuren, gevonden in vis en walnoten, kunnen bijdragen aan een gezonde cholesterolbalans.
  • Zorg voor voldoende vitamine C, dit zit in paprika, zwarte bessen en spruitjes 
  • Een eet voeding met vitamine E, dit zit in tarwekiemolie, zonnebloempitten en hazelnoten
  • Zorg voor voldoende vitamine B12, dit zit in lever, nori en mosselen
  • De mineralen koper, dit zit bijvoorbeeld in oesters, cacao en cashewnoten en selenium, dit zit bijvoorbeeld in paranoten, inktvis en de vissoort tong) zijn belangrijk om te eten
  • Regelmatige lichaamsbeweging kan helpen bij het verlagen van LDL-cholesterol en het verhogen van het "goede" HDL-cholesterol.

Orthomoleculaire geneeskunde biedt natuurlijke manieren om een gezonde cholesterolbalans te behouden. Aanpassing van de voeding, het gebruik van supplementen en een gezonde levensstijl kunnen bijdragen aan een gezonde cholesterolbalans. Neem contact op als je samen aan je gezondheid wil werken.


Neem contact op


Bronnen