Psoriasis

Psoriasis is een chronische huidaandoening die gekenmerkt wordt door rode, schilferende plekken op de huid. Het kan pijnlijk en oncomfortabel zijn, en kan ook leiden tot emotionele en sociale impact. Hoewel er geen genezing voor psoriasis bestaat, zijn er behandelingen die kunnen helpen om de symptomen te verminderen. Er is steeds meer bewijs dat een disbalans in het immuunsysteem een belangrijke rol speelt.

In het orthomoleculaire perspectief wordt aangenomen dat psoriasis kan worden behandeld door het herstellen van een gezonde balans in het lichaam door middel van voeding en supplementen. Dit is gebaseerd op de gedachte dat veel gezondheidsproblemen, waaronder psoriasis, het gevolg zijn van een tekort aan essentiƫle voedingsstoffen.

De aanpak

Voor het behandelen van psoriasis richten we ons op het herstellen van de balans in het lichaam door middel van onder andere orthomoleculaire voedingssupplementen en voeding. De behandeling is gericht op het verbeteren van de immuunfunctie en het aanpakken van de onderliggende oorzaken van psoriasis, zoals voeding, ontstekingen, stress en daardoor onbalans in de hormonen. De behandeling kan bijvoorbeeld omvatten om supplementen te nemen zoals vitamine D, omega-3-vetzuren, probiotica en sporenelementen, en het aanpassen van de voeding om meer juiste voedingsstoffen binnen te krijgen en ontstekingsbevorderende voedingsmiddelen te verminderen.

Voeding

Een gezonde voeding is een belangrijk onderdeel van het orthomoleculaire behandelingsplan voor psoriasis. Er zijn bepaalde voedingsmiddelen die kunnen helpen om de symptomen te verminderen, zoals:

  • Omega-3-vetzuren die voornamelijk gevonden worden in vette vis, noten en zaden, kunnen helpen om ontstekingen te verminderen.

  • Vis zoals zalm, makreel en haring bevatten hoge niveaus van omega-3-vetzuren en kunnen daarom helpen om ontstekingen te verminderen.

  • Noten en zaden, zoals lijnzaad, chiazaad en hennepzaad, bevatten ook hoge niveaus van omega-3-vetzuren en kunnen daarom helpen bij het verminderen van ontstekingen.

  • Groene bladgroenten, zoals spinazie en boerenkool, bevatten veel antioxidanten en kunnen helpen om het immuunsysteem te versterken.

Supplementen

Naast het aanpassen van de voeding, kunnen supplementen ook helpen bij het behandelen van psoriasis. Sommige voedingssupplementen die kunnen worden gebruikt, zijn:

  • Vitamine D kan helpen om het immuunsysteem te versterken en kan ook helpen om ontstekingen te verminderen.

  • Zink kan helpen om de huid te genezen en kan ook helpen om ontstekingen te verminderen.

  • Selenium kan helpen om het immuunsysteem te versterken en kan ook helpen om ontstekingen te verminderen.

  • Vitamine A kan helpen om de huid te genezen en kan ook helpen om ontstekingen te verminderen.

Het is belangrijk om te onthouden dat het gebruik van supplementen altijd in overleg met een arts of een gekwalificeerd gezondheidswerker moet plaatsvinden. Sommige supplementen kunnen interacties hebben met medicijnen of andere gezondheidsproblemen, en het is belangrijk om dit te overwegen voordat ze worden gebruikt.

Andere behandelingen

Naast voeding en supplementen, zijn er ook andere behandelingen die kunnen helpen bij het behandelen van psoriasis. Voorbeelden van deze behandelingen zijn:

  • Lichaamsbeweging kan helpen om ontstekingen te verminderen en kan ook helpen om stress te verminderen, wat bekend staat als een belangrijke trigger voor psoriasis.

  • Stress kan een belangrijke trigger voor psoriasis zijn, dus het verminderen van stress kan helpen om de symptomen te verminderen. Dit kan gedaan worden door middel van ontspanningstechnieken zoals ademhalingsoefeningen of meditatie.

  • Zonlicht kan helpen om de huid te genezen en kan ook helpen om ontstekingen te verminderen. Het is belangrijk om veilig te zonnen en om de huid te beschermen tegen schade door de zon.

Het orthomoleculaire perspectief op psoriasis benadrukt het belang van voeding en supplementen bij het behandelen van Psoriasis. Door gezonde voedingskeuzes te maken en, indien nodig, supplementen te gebruiken, kunnen mensen met psoriasis hun symptomen verminderen en een prettiger leven leiden.

De KPNI benadering

Volgens de KPNI (klinische psychoneuro-immunologie) benadering is er een nauwe relatie tussen onze emoties, gedachten en gevoelens en onze immuunfunctie. Stress en emotionele problemen kunnen bijvoorbeeld leiden tot een verstoorde balans in het immuunsysteem, wat kan bijdragen aan het ontstaan van psoriasis.

De behandeling van psoriasis vanuit een KPNI perspectief richt zich daarom niet alleen op het verminderen van de huidklachten, maar ook op het aanpakken van emotionele en stressgerelateerde problemen. Dit kan bijvoorbeeld door middel van gesprekstherapie, ontspanningsoefeningen en mindfulness.

De KPNI benadering biedt een integrale aanpak van psoriasis, waarbij leefstijlfactoren, het immuunsysteem en emotionele en psychologische factoren niet langer als losstaand worden gezien, maar als onlosmakelijk verbonden met de fysieke gezondheid.

Persoonlijke aanpak

Als je wilt werken aan je klachten met betrekking tot psoriasis neem dan contact op. Je kunt bijvoorbeeld het Starttraject overwegen. Zo gaan we samen aan de slag met jouw persoonlijke aanpak.


Neem contact op


Bronvermelding:

  • Miller, G. E., & Chen, E. (2010). Psychoneuroimmunology and health disparities: A new approach to understanding the biology of socio-economic status and racial discrimination. Brain, Behavior, and Immunity, 24(6), 925-935.

  • van der Kerkhof, P. C., & van de Kerkhof, P. C. (2010). Psoriasis. Amsterdam: Elsevier Gezondheidszorg.

  • Schneider, M., & Kupfer, J. (2015). The role of psychotherapy in the treatment of psoriasis. Dermatologic Clinics, 33(3), 461-471.

  • Stern, R. S., & Nijsten, T. (2012). Psychosocial aspects of psoriasis. The Lancet, 380(9836), 162-172.