Orthomoleculaire perspectief

Het evolutionaire perspectief helpt mij om dagelijks keuzes te maken in wat ik wel en niet wil eten of wil doen. Zo weeg ik telkens af. En soms loopt het anders en eet ik dingen of doe ik dingen waarvan ik weet dat ik dat niet te vaak wil doen om me goed te blijven voelen.

Dat geeft niets, dan begin ik gewoon opnieuw. Meestal direct.

Evolutie

Om een beeld te krijgen van waar we het over gaan hebben is het belangrijk om aan de evolutie te denken. We zijn namelijk miljoenen jaren geëvolueerd in schaarste en we eten pas enkele tientallen tot honderden jaren zoveel bewerkt voedsel. We eten ongeveer 11.000 jaar van de landbouw en van de veeteelt. Daarvoor aten we alles uit de natuur en was er vooral schaarste en bijna geen overvloed.

Natuurlijk leven we nu en eten we nu wat we eten. En de meesten leven best wel lang. Dus er gaat genoeg goed met onze huidige levensstijl, maar een aantal dingen kunnen beter, waardoor we zo fit mogelijk oud kunnen worden.

Homo sapiens

Homo sapiens of de moderne mens zoals we die nu kennen zijn ongeveer 200.000 jaar geleden ontstaan. Onze voorouders woonden in het zuiden van Afrika, dus dicht bij de evenaar. Een eerdere menssoort heette de homo erectus en leefde van 1,9 miljoen tot 400.000 jaar geleden. De Homo habilis of handige mens was een mensachtige die nog eerder, ongeveer 2,2 tot 1,5 miljoen jaar geleden leefde in Oost-Afrika.

Oerdriften

Onze hersenen gebruiken 20% van het totale dagelijkse energieverbruik. Mede dankzij de toename van de consumptie van vetten uit vlees, vis, gevogelte, eieren en zetmeelrijke knollen zijn onze ‘vette’ hersenen in omvang toegenomen.

Vet levert veel meer energie op dan koolhydraten en daarom hebben we een ingebouwde voorkeur voor vet. Zoet en zout zijn ook belangrijk om, zeker in oertijden van schaarste, genoeg van te krijgen. De zoet- en zoutbehoefte is daarom ook geprogrammeerd in ons brein. Om energie te besparen is luiheid ook vast meegenomen in de ‘oersoftware’. Onze voorkeur voor vet, zoet, zout en luiheid liggen evolutionair verankerd in onze hersenen. Aangenaam: ‘Ik ben een luie moderne mens en ik hou van vet, zoet en zout eten, hoe meer hoe beter.’ (Kuipers 2015)

We hebben nog veel meer onbewuste signalen, ons lichaam geeft constant aan wat het nodig heeft. Daarom is het belangrijk om goed naar ons lichaam te (leren) luisteren. Het lichaam vraagt om voedingsstoffen. Als we de voedingsstoffen niet eten, blijft ons lichaam hongersignalen geven. Om te kunnen begrijpen wat het lichaam aangeeft is lichaams- en voedingskennis van belang. Want wat gebeurt er als je alleen naar je oerdriften luistert…

Nu leven

Het leven nu is natuurlijk anders dan het leven in de oertijd. Om als mens goed te kunnen functioneren moeten we ons genoeg als mens gedragen. We moeten regelmatig net doen alsof er geen eten is. Bewegen alsof we door de bossen rennen. Heel rustig en gefocust te werk gaan, alsof we een vis aan het vangen zijn met een zelfgemaakte speer. Even kou beleven. Soms overdaad en soms schaarste beleven. Soms uitputting ervaren. Soms in een crisissituatie terechtkomen. Samenwerken, plannen maken, hopen en dromen. Filosoferen, uitvinden en mooie dingen maken. Een schuilplaats bouwen. Onder de blauwe hemel slapen. Met elkaar leuke dingen doen. Ver kijken. Bidden, wensen en creëren. Bouwen en groeien. Verlies verwerken. Vrienden maken. Verliefd worden. Kinderen krijgen. Zo oud mogelijk worden. Vallen en opstaan. In het nu leven. Voor elkaar zorgen. Bij elkaar blijven. Elkaar vermaken. Spelen. Elkaar beschermen. Dat soort dingen.

Neem contact op voor persoonlijke begeleiding, dan licht ik dit perspectief verder toe.


Neem contact op