Saunainfrarooddeken

Infraroodsaunadekens hebben de laatste jaren aan populariteit gewonnen. De therapeutische werking van warmte is al duizenden jaren bekend in Oosterse en Tribal tradities, zoals de Ayurvedische Swedana therapie, Traditional Chinese Medicine, Hot stone Massage en Zweethutten. Infrarood- en saunadekens worden niet alleen meer gebruikt door therapeuten, maar ook steeds vaker door thuisgebruikers. Mensen met verschillende gezondheidsklachten, evenals influencers die hun stralende huid willen promoten, hebben de voordelen van deze technologie ontdekt. Het gebruik van infrarooddekens en thermomatten is een onmisbaar hulpmiddel bij het werken aan de gezondheid. Maar wat zijn infrarooddekens precies, hoe werken ze en kunnen ze iets voor jou betekenen? 

Therapeutische werking

Saunadekens, ook wel infrarooddekens genoemd, werken door middel van het opwarmen van meerdere lagen van afgeschermde koolstofvezels met behulp van het lichtnet, tot temperaturen van wel 75-80°C. Deze koolstofvezels produceren lange golven infrarood (Far/Fir) die diep in de weefsels doordringen en hun therapeutische werking kunnen doen. Een korte sessie van maximaal 60 minuten op hogere temperaturen heeft als doel de kerntemperatuur van het lichaam te verhogen en het lichaam naar een koortstemperatuur te brengen, wat het immuunsysteem kan triggeren om beter afvalproducten, ziektekiemen of schadelijke bacteriën op te ruimen of te bestrijden.

Persoonlijke thermische therapie

Een infrarooddeken wordt beschouwd als een efficiënte en energiezuinige oplossing voor persoonlijke thermische therapie. Het is een draagbaar apparaat dat een vergelijkbare ontspannende en therapeutische werking heeft als sauna's. Het belangrijkste voordeel van een saunadeken is dat het een compacte, mobiele saunadeken is waar je in kan liggen, met een maximaal vermogen van 600 watt. In vergelijking met een sauna-cabine, die een minimale vermogensvereiste heeft van 3000 watt, is een saunadeken dus energiezuiniger en efficiënter in gebruik.

Saunadekens zijn vaak verdeeld in 2 of 3 zones, waarbij de temperatuur in elke zone onafhankelijk kan worden ingesteld. Dit maakt het mogelijk om een aangepaste thermische therapie te bieden voor verschillende delen van het lichaam, zoals de benen, billen en romp. De therapeutische deken produceert een aangename warmte die kan helpen bij het ontspannen van spieren, pezen, aanhechtingspunten naar gewrichten/botten en zenuwen.

Een ander voordeel van de saunadeken is dat het hoofd buiten de deken blijft, waardoor de temperatuur in de hersenen niet boven de 40 graden Celsius komt. Dit is in lijn met de richtlijnen voor persoonlijke thermische therapie. In een infraroodcabine mag je bijvoorbeeld niet langer dan 45 minuten blijven zitten, om oververhitting van het lichaam en de hersenen te voorkomen.

Welke klachten je kan verbeteren

Een infrarooddeken wordt gebruikt als een vorm van therapie om het lichaam te helpen ontspannen en te genezen van verschillende aandoeningen. In onze moderne samenleving hebben mensen vaak te maken met welvaartsziekten als gevolg van langdurige stress en andere factoren zoals oxidatieve stress. Deze stress kan leiden tot een verstoring van de stofwisseling en andere aandoeningen zoals diabetes, obesitas, een hernia en degeneratieve hersenaandoeningen. 

Oxidatieve stress, veroorzaakt door een combinatie van fysieke en mentale stress en genetische factoren, kan leiden tot een ophoping van zure stoffen in de cellen en weefsels van het lichaam. Deze ophoping kan de oorzaak zijn van veel chronische ziekten en aandoeningen. Uit onderzoek blijkt dat infraroodtherapie kan helpen bij het verminderen van oxidatieve stress en het verbeteren van de stofwisseling, waardoor het lichaam beter in staat is om te genezen. Het gebruik van een infrarooddeken kan daarom een effectieve manier zijn om het lichaam te helpen bij het bestrijden van deze aandoeningen.

Zelfhelend vermogen

Verschillende studies hebben aangetoond dat infrarood warmtetherapie effectief kan zijn bij het verminderen van symptomen van verschillende aandoeningen, zoals rugpijn, artritis en fibromyalgie. Het helpt, maar het neemt de onderliggende oorzaak van deze aandoeningen niet weg.

Het menselijk lichaam beschikt over een natuurlijk vermogen tot zelfgenezing, dat wordt aangestuurd door verschillende systemen, waaronder het immuunsysteem en het zenuwstelsel. Bij veel aandoeningen kan het activeren van deze systemen met therapie, een specifieke behandeling of levensstijlveranderingen helpen bij het genezingsproces.

Detoxificatie

Infrarood warmtetherapie wordt aanbevolen om de bloed- en lymfecirculatie geleidelijk te verbeteren en het kan bijdragen aan diepe ontspanning, wat kan helpen bij pijnbestrijding en stressvermindering. Het gebruik van een infrarooddeken kan een waardevolle aanvulling zijn op de behandeling van verschillende aandoeningen en kan bijdragen aan het herstel van het lymfatische systeem.

Het nemen van één tot drie infraroodwarmtetherapie sessies per week kunnen heilzaam zijn voor veel mensen. Het is belangrijk om voldoende water te blijven drinken om uitdroging te voorkomen. Personen met ondergewicht kunnen beter beginnen met één sessie per week. De thermotherapie kan voor gewichtsverlies kan zorgen, wat voor sommigen juist een fijn effect is. Naast gewichtsbeheersing is de infraroodwarmtetherapie ook goed voor detoxificatie. 

Helpt pijn en ontsteking verminderen

Heb je last van stijfheid, spier- en/of gewrichtspijnen of word je behandeld tegen fibromyalgie, chronische pijn, reuma, reumatoïde artritis of een gerelateerde aandoening? Het regelmatig gebruiken van een infrarooddeken kan de pijn verlichten en de ontstekingen helpen verminderen. 

De therapeutische warmte van infraroodstraling bevordert de afvoer van afvalstoffen uit vet, spier- en gewrichtsweefsel via ontlasting en zweten. 

Ontspanning

Een sessie met een infrarooddeken kan ook ontspanning bieden en een algehele positieve uitwerking hebben op het lichaam. Dit kan bijdragen aan een goede nachtrust en slaapkwaliteit, wat kan helpen bij het omgaan met de druk van het dagelijks leven. Het kan de diepe slaap verbeteren en de duur van de REM-slaap verlengen. Een goede nachtrust kan bijdragen aan een betere kwaliteit van leven.

Voordelen

Kortom, het regelmatig gebruik van een infrarooddeken kan een waardevolle aanvulling zijn op de behandeling van verschillende aandoeningen, waaronder chronische pijn en ontstekingen en ontgifting. Het bevordert de bloed- en lymfecirculatie en het verbetert de slaapkwaliteit. 

De infrarooddeken kan verschillende voordelen bieden, waaronder:

 • Vermindering van vastgezette stress in het lichaam en geest
 • Verwijding van haarvaatjes en hart- en bloedvaten
 • Verbetering van de bloedcirculatie in verschillende weefsels
 • Bevordering van een goede nierfunctie en lymfatische circulatie
 • Bevordering van de afvoer van afvalstoffen via ontlasting, urine en zweet
 • Verhoging van de kerntemperatuur en stimulering van zweten
 • Geleidelijke verbetering van de huidkwaliteit en -functie
 • Stimulering van vetverbranding
 • Ondersteuning van het immuunsysteem
 • Versnelling van het herstel van lichaamscellen en afbraak van zieke cellen
 • Vermindering van melkzuur in spieren na zware training.

Hierbij een voorbeeld van een Infrarood deken Zero deluxe 3 zone die ik zelf heb.

Persoonlijke aanpak

Als je wilt werken aan je klachten en de onderliggende oorzaak, neem dan contact op. Je kunt bijvoorbeeld het Starttraject overwegen. Zo gaan we samen aan de slag met jouw persoonlijke aanpak.


Neem contact op


Bronnen