Vitaminen

Over vitamine B12

Voedingsbron van vitamine B12, alleen in dierlijke bronnen zoals: vis, oesters, vlees, orgaanvlees (zoals niertjes en lever) en vleeswaren, gevogelte, ei, nori, mosselen, sardines, makreel, haring, forel, koolvis, zalm en kabeljauw.

Minimaal per dag vitamine B12

  • Minimaal per dag: 4 mcg (WHO).

Werking vitamine B12

  • Bevordert stofwisseling, zenuw opbouwend, helpt bij leverontgifting, vorming bloedcellen en bevordert de werking van het afweersysteem en de darmflora.

Gevolg van tekort of gebrek van vitamine B12

  • Pernicieuze anemie, moeheid, depressies, vergeetachtigheid, coördinatie stoornissen, zwakke weerstand, dementie, trillen en beven, duizeligheid, gevoelloze vingers en tenen, tintelingen, bewegingen gaan minder precies, problemen met evenwicht vermoeidheid, ademnood, verhoogde homocysteïne waarde in het bloed.